Dette er lidt baggrunds tekst om en af arbejdsprocesserne på udstillingen Kunst.Natur.Ritual som lige er blevet afholdt i weekenden. Se meget mere på IG Kunst.Natur.RItual
 
 
Carina Jean Lyall som har inviteret os ind i hendes skov lavede et ritual med kunstnergruppen og bad os skabe vores kunst og interventioner i skoven med den bevidsthed om, at vi blev kigget på af naturen lige så meget, som vi kiggede på den. Hun bad os bemærke, hvad den bevidsthed ville bringe med sig.
Jeg var taget til Holsteinborg med en stor gryde, et par meter bomulds tekstil og varmt tøj. Det er meningen at fem kunstnere skal arbejde sammen i fælleskab med stedet, hinanden og de materialer som vi har medbragt. Jeg har en ide om at ville lave plantefarve ud af birkeblade, hvis nye blade giver en stærk gul farve. Når jeg kommer derned opdager jeg, at jeg er i en bøgeskov, hvor der vokser meget lidt birk. Jeg går en tur og præmissen er kun at sanke/plukke med respekt for naturen dvs ikke tage det første jeg finder, kig først på planten/træet om det undvære nogle blade og ikke tage mere end jeg skal bruge. Efter en times gåtur finder jeg et lille birketræ og plukker lidt, men jeg har stadig ikke nok til at koge en plantefarve på. Jeg vender om og går tilbage og beslutter mig for at være åben over for andre planter og ideer. Ikke længe efter kommer jeg til en korsvej i skoven, hvor der er en lysning og der står så 6 birketræer med små, fine grønne blade på deres grene. De er i en højde, så at jeg kan plukke dem. Det første træ som jeg havde set, stod klemt mellem bøgen og havde derfor kun blade oppe i toppen, som jeg ikke kunne nå. Nu kan jeg plukke nok til en god portion.
 
 
Først skal tekstilet klar gøres. Bladene skal koges i en time og filtres fra farvesuppen før tekstilet lægges i. Den stærke gule farve fra birkebladene suges hurtigt op i tekstilet. Til sidst hænges det op for at tørre.
I fælleskab går vi tre af kunstnere rundt i skoven, for at finde et sted at installere tekstilet, hvor det giver mening i forhold til hvad vi undersøger. Vi leder efter “rum” i naturen og prøver at skabe en øget opmærksomhed uden at tilføre ret meget. Vi finder en kreds af træer, som står i nærheden af det eneste birketræ i skovstykket og definerer et ”rum” med det gule birkeblads farvede tekstil og kalder det ”Birke -rådet.”
Birk hører til de hellige træer i skandinavien og er en af de ældste arter i Danmark, som voksede frem sammen med asp og fyr for ca 14.000 år siden. Det er blevet brugt som folkemedicin i hele norden. Både blade, bark, aske og saften fra træet er blevet anvendt som medicin. Snyltesvampe som vokser på birketræer er blevet kaldt Heksekoste, og de skulle kunne beskytte mod mareridt, når man hænger dem op i stuen. Birkeblade giver en stærk gul farve og er ret lysægte og er derfor blevet anvendt til at farve tekstil med.
 
 
Tak fordi at du læser med 🙂
 
Og tak til Mette Borup Kristensen for at føde ideen til projektet.